domingo, 26 de enero de 2014

La crisis ja s'està acabant...oi?

Si bé és cert que els experts asseguren que encara en tenim per estona i malgrat el nostre estimat govern parli de brots verds, el que si que coneixem és el perquè de la crisi: la famosa bombolla immobiliària.

Tal i com ens explica Aleix Saló en el seu ja conegudíssim video "Españistán", i per abreujar-ho, utilitzàvem el sector del totxo per augmentar el creixement del país, que aquest alhora creava riquesa. El problema rau en que hauria de ser al revés, la capacitat de generar riquesa del país hauria de fer créixer aquest país, i aquest sistema era possible gràcies al deute amb bancs i caixes. Però aquest deute es feia cada cop més gran fins que al final va ser insostenible, quan va "explotar la bombolla".

Perquè explico això? Bé, com ja sabreu, la Xina a poc a poc està superant econòmicament als Estats Units, com a manufacturer, comerciant, etc. Però el que poca gent sap és quin sistema està fent servir, en part, per créixer de manera tant desmesurada. Doncs bé, com es pot veure en aquest documental de la SBS Dateline, crea ciutats fantasma (estem parlant de ciutats senceres de milions d'habitants), grans blocs de pisos i centres comercials destinats a gran consum que romanen deshabitats, i malgrat ningú els compra, continuen construint... Us sona d'alguna cosa?

Això no seria ni la meitat de preocupant si no fos Xina de qui estiguéssim parlant. Esperem que, a diferència d'aquí, sàpiguen què es fan o ens espera un futur negre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario